Καλάθι αγορών
 0 Προϊόντα: 0.00€

+ Είσοδος Μέλους
+
Εγγραφή Μέλους

 
Αρχική Σελίδα Η Εταιρεία Συνταγές - Συμβουλές - Ιδέες Συχνές Ερωτήσεις Προϊόντα Ανά την Ελλάδα Επικοινωνία    
 
    Κατηγορίες

-Αγοράστε το σωστό λάδι

» Ε Λ Α Ι Ο Λ Α Δ Α Αγνά Ελληνικά » -Αγοράστε το σωστό λάδι
 Αγοράστε το σωστό λάδι

Κάθε καταναλωτής που θέλει να αγοράσει λάδι πρέπει να έχει υπόψη του ότι στην αγορά κυκλοφορούν τρεις κατηγορίες λαδιού:
· Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 1%.
· Παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα ως 2%.
· Ελαιόλαδο (πρώην Κουπέ). Είναι προϊόν ανάμειξης ραφινέ λαδιού (δηλαδή λαδιού που προέρχεται από σειρά χημικών επεξεργασιών παρθένων ελαιολάδων μεγάλης οξύτητας) και παρθένου ελαιολάδου. Η οξύτητα του ελαιολάδου (πρώην Κουπέ) πρέπει να είναι ως 1,5%.
Προτού ο καταναλωτής αγοράσει λάδι πρέπει να κοιτάξει τις ενδείξεις στη συσκευασία για να επιλέξει το λάδι που επιθυμεί. Στη συσκευασία υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία του λαδιού καθώς και η περιεχόμενη ποσότητα (σε λίτρα, μονάδα όγκου) και τα στοιχεία του συσκευαστή (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο).
Σημειώνεται ότι το λάδι επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνο στις ακόλουθες συσκευασίες σε λίτρα: 0,10 0,25 0,50 0,75 1 2 3 5 και 10. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης τιμών. Η συσκευασία σε βενζινοδοχεία (δηλαδή 17 λίτρα) έχει καταργηθεί.
Γενικότερα ο καταναλωτής πρέπει κατά την αγορά του λαδιού να προσέχει τα εξής:
· Να έχει ευχάριστη οσμή και γεύση, δηλαδή να έχει το φρουτώδες άρωμα της φρέσκιας ελιάς.
· Να είναι διαυγές, διαφανές και να μην έχει κατακάθι (μούργα). Βέβαια ένα λάδι μπορεί να είναι θολό όταν έχει παραχθεί πρόσφατα, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβαίνει όταν βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων.
· Το λάδι σε θερμοκρασία κατώτερη του μηδενός στερεοποιείται και τελικά λαμβάνει τη μορφή λίπους, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια που παραμένουν σε υγρή κατάσταση. Η διαφορά αυτή αποκαλύπτει ενδεχόμενη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια. Το λάδι από τις 23.11.1998  απαγορεύεται πλέον να πωλείται χύμα.
Συστάσεις: Συνιστάται στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά λαδιού από πλανόδιους πωλητές, πράγμα που απαγορεύεται αλλά δυστυχώς παρατηρείται, ιδίως στην ελληνική επαρχία. Είναι σίγουρο ότι δεν αποτελεί ευκαιρία η προσφορά λαδιού από πλανόδιους σε χαμηλές τιμές, αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι το λάδι αυτό είναι τουλάχιστον νοθευμένο. Το γεγονός αυτό πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό και να μην παρασύρεται από τα λόγια ή τις ενδεχομένως προσφερόμενες χαμηλές τιμές.
Συντήρηση λαδιού
·         ­ Το λάδι όταν δεν έρχεται σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί να διατηρηθεί συνήθως ως ενάμιση χρόνο.
·         ­ Εφόσον πρόκειται να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα καλό είναι να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινα δοχεία.
Βιολογική αξία του λαδιού
·         ­ Όπως όλα τα λίπη και έλαια η θερμιδική του ικανότητα είναι περίπου 9 cal/gr.
·         ­ Παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε φαινόμενα οξείδωσης και είναι από τα πλέον εύπεπτα έλαια.
·         ­ Το γεγονός ότι το λάδι έχει κατάλληλη αναλογία κεκορεσμένων και ακόρεστων οξέων το κάνει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής δίαιτας, της οποίας η αξία και η προσφορά στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών και κατ' επέκταση στη μακροβιότητα του ανθρώπου έχει παγκόσμια αναγνωρισθεί.
Σύνοψη:
·         ­ Διαλέγετε την κατηγορία λαδιού που θέλετε κοιτάζοντας την ετικέτα.
·         ­ Ο όρος ελαιόλαδο στην ετικέτα σημαίνει μείγμα παρθένου και ραφινέ.
·         ­ Ο όρος έξτρα παρθένο σημαίνει λάδι που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία και έχει οξύτητα ως 1%.
·         ­ Αγοράζετε λάδι από σταθερά σημεία πώλησης συγκρίνοντας τις τιμές σε σχέση με την ποσότητα.
·         ­ Καμία αγορά από πλανόδιους πωλητές.
 
 ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης


Το Καλό λάδι

Τα προτερήματα
Στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή γεύση και οσμή. Αυτά είναι τα προτερήματά του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογική του αξία.
Tα αρώματα μπορεί να είναι φρουτώδη ή να θυμίζουν χαμομήλι ή μαντζουράνα.
Όσον αφορά τη γεύση, αναζητούμε το πικρό και το πικάντικο. Πρόκειται για μία έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική των ελληνικών λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες.
Η γεύση απλώνεται σε ολό-κληρη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή, σε αντίθεση με το ταγγισμένο, πολυκαιρισμένο λάδι, του οποίου η γεύση είναι πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.
Πικρή γεύση,είναι ελάττωμα;
Μερικά λάδια έχουν  έντονα πικρή  γεύση και άλλα λιγότερο πικρή.  Λίγοι από μας γνωρίζουν ή μπορούν να  φανταστούν ότι μερικές φορές  χαρακτηρίζεται ως προτέρημα η πικρή γεύση σε ένα τρόφιμο. Οι ειδικοί μάς εξηγούν: Το αν είναι ευχάριστη ή όχι η πικρή γεύση εξαρτάται από το πόσο έντονη είναι. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα, αλλά προτέρημα, επειδή υποδηλώνει την παρουσία πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ωστόσο,το ελαιόλαδο επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες: τις βροχερές χρονιές περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά.

 
Το Kακό λάδι
 
Τα ελαττώματα
Ατροχάδο Θυμίζει χαλασμένο τυρί και προκύπτει όταν οι ελιές είναι αποθηκευμένες σε σωρούς για πολλές ημέρες.
Μούχλα Έχει προκύψει από ελιές στις οποίες έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μυκήτων μετά από την παραμονή τους σε υγρές συνθήκες για αρκετές ημέρες.
Μούργα Το ελαιόλαδο έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα που καθιζάνει στις δεξαμενές φύλαξης.
Οινώδες Θυμίζει κρασί ή ξίδι. Και αυτή η γεύση οφείλεται σε μια διαδικασία ζύμωσης στους καρπούς της ελιάς, που έχουν βραχεί ή έχουν φυλαχτεί σε νάιλον σακιά (λανθασμένη πρακτική).
Τι είναι η οξύτητα:
Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν την οξύτητά του: Όσο πιο υψηλή η οξύτητα τόσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή οξύτητα, δηλαδή κάτω από 0,8%.
Το χρώμα παίζει ρόλο;
Όχι, μας απάντησαν οι ειδικοί, έχει απλώς να κάνει με τη χλωροφύλλη και δεν σχετίζεται με την ποιότητα ή τη βιολογική αξία του λαδιού.
Οι κατηγορίες του παρθένου ελαιόλαδου
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Έχει ευχάριστη πικάντικη ή πικρή γεύση και οσμή φρούτου, άγουρης ελιάς. Η οξύτητά του πρέπει να ­είναι <0,8%.
Παρθένο ελαιόλαδο Έχει ελαφριά γεύση και οσμή φρούτου και φέρει κάποιο εμφανές ελάττωμα. Η οξύτητά του πρέπει να είναι <2%.
Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο Έχει δυσάρεστη γεύση, με οξύτητα >2%.
 
Πώς θα συντηρήσουμε το ελαιόλαδο
Οι «εχθροί» του λαδιού είναι ο αέρας, το φως (ακόμη και εκείνο της λάμπας) και η υγρασία. Τα καλύτερα δοχεία για τη φύλαξη του λαδιού είναι τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια. Το γυαλί είναι, άλλωστε, σταθερό και αδρανές υλικό και το σκούρο χρώμα είναι απαραίτητο, γιατί το λάδι οξειδώνεται αν έρθει σε επαφή με το φως. Έτσι, λοιπόν, το λάδι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Επίσης, το λάδι μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη ακόμα, και έτσι να αυξηθεί και η διάρκεια της ζωής του, ειδικά όταν πρόκειται για αγουρέλαιο, το οποίο θεωρείται φρέσκο για περίπου 9 μήνες μετά την παραγωγή του.

ιδιοτητες λαδιου παρθενο ελαιολαδο ελεολαδο λαδι ελιας το σωστο λαδι κατηγοριες λαδιου εξτρα παρθενο ελαιολαδο αιλεολαδο Αγοραστε το σωστο λαδι, Ιδιοτητες σωστου λαδιουτο σωστο λαδι κατηγοριες λαδιου εξτρα παρθενο ελαιολαδο αιλεολαδο ιδιοτητες λαδιου παρθενο ελαιολαδο ελεολαδο λαδι ελιας
       Πληροφορίες
-Πληρωμή - Αποστολή
-Διαδικασία Αλλαγής / Επιστροφής
-Προσωπικά Δεδομένα
-Η Γνώμη σας μας κάνει καλύτερους

     
Η Εταιρεία         Συνταγές - Συμβουλές - Ιδέες         Συχνές Ερωτήσεις         Προϊόντα Ανά την Ελλάδα         Επικοινωνία
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Copyright © 2010